Food battle deel 2 - Welke levensmiddelen kiezen sporters best? - Alles over sportvoeding

Food battle deel 2 – Welke levensmiddelen kiezen sporters best?

In onze vorige update hebben we gekeken naar snoepgoed vs. energiegels, meervoudige vs. gesuikerde ontbijtgranen, vleesvervangers vs. vlees, soep vs. groenten en sojaproducten vs. melk. Deze week vergelijken we weer 10 levensmiddelen waar sporters veel vragen over stellen. Heb je zelf nog vragen over bepaalde voedingsmiddelen? Laat zeker een reactie onderaan deze post!

Nemen het deze week tegen elkaar op: 

Skyr, chocomelk...

VS

Recuperatieshakes

Na een inspanning kan je jouw spierherstel versnellen door een eiwitrijke drank te nemen. Soms is het ook belangrijk om extra koolhydraten te voorzien. En na sommige inspanningen heeft het ook baat om 's avonds voor het slapen gaan nog wat extra bouwstoffen te voorzien.


Onderstaande tool kan je gebruiken om te weten te komen of een 'gewoon' voedingsmiddel zoals melk, yoghurt... volstaat of dat je toch beter voor een echte recuperatiedrank kiest. 

Vers fruit

VS

Gedroogde vruchten

Vers fruit bevat gemiddeld ongeveer 50kcal per 100g. Tussen verschillende fruitsoorten zijn er natuurlijk grote verschillen qua voedingswaarde, afhankelijk van het vocht- en suikergehalte (bijvoorbeeld: aardbeien = 30kcal/100g vs. bananen = 85kcal/100g).


Gedroogd fruit bevat meer calorieën omdat het vochtgehalte veel lager ligt en het dus een heel geconcentreerde bron van suikers is. Het caloriegehalte ligt gemiddeld tussen de 200 en 300kcal per 100g. Qua calorie- en suikergehalte is gedroogd fruit dus vergelijkbaar met snoep, maar qua voedingswaarde bevat gedroogd fruit natuurlijk wel B-vitamines, ijzer, magnesium en voedingsvezels.


Je kan dus je dagelijkse porties vers fruit niet vervangen door gedroogd fruit, maar het kan wel een uitstekende koolhydraatrijke snack zijn om te eten voor of zelfs tijdens je trainingen.

Olijfolie

VS

Koolzaadolie

Olijfolie is de meest gebruikte oliesoort in de keuken. Ze geeft veel smaak aan je gerechten en kan redelijk goed tegen de hitte (tot ongeveer 170°C). Daarnaast bevat ze omega-9 vetzuren en polyfenolen, maar weinig omega-3 en vitamine E.


Koolzaadolie is dan weer wel heel rijk aan omega-3 en vitamine E, maar deze olie is minder goed bestand tegen de hitte. Om die reden wordt koolzaadolie voornamelijk koud gebruikt, in dressings en salades.

Je kan dus beide oliën gebruiken in je voedingspatroon: koolzaadolie koud en olijfolie kan zowel in koude als warme gerechten.

Pure chocolade

VS

Melkchocolade

Pure chocolade bevat evenveel vet en vaak ook evenveel suiker als melkchocolade.
Het heeft wel een hoger cacaopercentage, wat maakt dat het meer anti-oxidanten bevat dan chocoladesoorten met een laag percentage aan cacao. Deze anti-oxidanten beschermen ons tegen zogenaamde vrije radicalen en hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Je vindt ze echter ook in fruit, groenten en tal van andere gezonde voedingsmiddelen. Je hoeft dus heus geen chocolade te beginnen eten, als je dat nu nog niet deed ?

 
Het voordeel van bittere chocolade is dat je vaak al voldoende hebt met een klein stukje en niet snel geneigd bent je te overeten, wat je wel kan hebben met melkchocolade die door de zoete smaak al snel naar meer doet verlangen...

Light frisdranken

VS

Water

Light frisdranken bevatten veel vocht, dus op zich mogen ze meegerekend worden in je dagelijkse vochtinname. Echter bevat light en zero frisdrank dan wel geen suiker, maar smaakt hij nog even zoet. Er worden immers zoetstoffen aan toegevoegd om de smaak te zoeten. Deze zoetstof kan je eetlust bevorderen of je net zin doen geven in zoetigheden. Dit is heel individueel verschillend, dus misschien ben jij net voldaan met een blikje light of zero frisdrank.


Ook voor je tanden is light frisdrank niet goed, want hij bevat zuren die je tandglazuur kunnen aantasten. Voor je sportprestaties zijn er geen negatieve gevolgen, maar het advies blijft vooral water drinken en als variatie kan je wel eens een blikje light of zero drinken. Hou het op maximum 2 blikjes of 0,6 liter per dag.

Vind je deze vergelijkingen nuttig?

Laat het ons weten door onderaan een reactie na te laten. Ook vragen en bemerkingen kan je in de reacties kwijt.

About the Author Stephanie Scheirlynck

Ik ben experte in sportvoeding en help sporters en topatleten in allerlei sportdisciplines om beter en comfortabeler te presteren. Ik werk o.a. met de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), RSC Anderlecht, Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek). Ik schreef ook al zes sportkookboeken.

follow me on:

Leave a Comment:

19 comments
Inge Brunello says

Heel leerrijke artikels en video’s.

Reply
  allesoversportvoeding says

  Merci, Inge!

  Reply
Valerie says

Super interessant! Ben benieuwd naar de rest.

Reply
  allesoversportvoeding says

  Bedankt Valerie!

  Reply
Philip says

Ben benieuwd naar je boek, zal het de volgende 6 maanden kunnen gebruiken

Reply
Arnoud says

Wat enorm leuk, praktisch en niet te ingewikkeld.

Reply
  Stephanie Scheirlynck says

  Dag Arnoud, dat is de bedoeling ?. Bedankt voor de ??

  Reply
Jorinde says

Zeer interessant en leerrijk!!

Reply
Julie says

Heel handige blog! Maar een vraagje vanaf hoeveel tijd is de inspanning lang? Een atletiek training van mij duurt bv 1,5u maar hier ben je ook niet de hele tijd aan het lopen

Reply
  Stephanie Scheirlynck says

  Dag Julie,

  Het hangt inderdaad ook samen met de intensiteit van je sessie, dus je kan hier best ook rekening mee houden in jouw trainingen.

  Reply
Lieven says

Nuttige tips en info, bevestiging van mijn kennis

Reply
Valerie says

Hele fijne analyse! Meer van dat ☺️

Reply
Karine says

Heel nuttige vergelijkingen!!
Go on!

Reply
Kurt says

Zeer nuttige vergelijkingen

Reply
Add Your Reply