Leave a Comment:
16 comments

Inderdaad, trainen met maten die een betere uithouding hebben heeft ook bij mij een minder onaangenaam gevoel teweeg gebracht. nl de volgende avond kreeg ik het gevoel van wazigheid in mijn hoofd, en de daarop volgende dag soms draaierigheid. Ik heb tijdens de trainingsrit enkele keren moeten passen op niet al te zware heuvels tijdens de laatste km’s. Zou dit het gevolg zijn van te weinig drinken of te eten?
Reply
Dag Erik,
Getraindheid heeft er natuurlijk ook mee te maken ? maar je kan alvast zeker de proef op de som nemen door op voorhand voldoende koolhydraten te eten, en dan nadien van bij het begin van de rit reeds te eten en te drinken. Ik ben benieuwd!
Reply
Hoi Stephanie ,
Kan je door intermittent fasting je lichaam trainen om de vetverbranding gewoon te worden en dit efficiënt te gebruiken tijdens een inspanning? Zou je dus, door regelmatig in ketose te trainen die “hongerklop” kunnen afvlakken en toch verder presteren tijdens extreem lange duurinspanning?

Dag Bram,
Nuchtere trainingssessies worden alvast ook ingelast met deze doelstelling. Momenteel is er veel onderzoek naar intermittent fasting en sportprestaties en merken we (althans voorlopig) dat wanneer de trainingen zodanig worden ingepland dat ze aan lage intensiteit en met lage koolhydraatreserves dezelfde effecten geven als een ‘gewone’ nuchtertraining, op voorwaarde dat ze niet te lang duren (max 1,5u). Echter, je intensieve sessies zal je steeds in de ‘gevoede’ toestand moeten afwerken, omdat je daar wél koolhydraten voor nodig hebt, en anders spierafbraak in de hand werkt.
Op dit moment hebben onderzoekers nog niet kunnen aantonen dat intermittent fasting de sportprestaties verbetert. Als een sporter zich er goed bij voelt, en de timing van de trainingen goed respecteert, kan het natuurlijk prima.


Dag Inge,
Nee, dat is nog iets anders. Wanneer je kort voor je fysieke inspanning snelle suikers hebt ingenomen, maakt je lichaam insuline aan om je bloedsuikerspiegel terug te normaliseren. Wanneer je echter op datzelfde moment begint te sporten, en je spieren dus ook suikers nodig hebben, kan je een plotse dip (rebound hypo) ervaren. Een hongerklop is wanneer je na een lange of zeer intensieve inspanning geen koolhydraatreserves meer hebt in je lichaam en daardoor overschakelt op vetverbranding.
Reply
Ik heb dit ook meegemaakt bij het trainen met iemand die al veel verder stond. Je probeert hetzelfde niveau te bereiken, maar dit is niet haalbaar. Je gaat in het rood, tot plots je ademhaling moeilijk wordt, je spieren het laten afweten en je zwarte vlekken krijgt voor je ogen. Nadien heeft het nog even geduurd vooraleer mijn ademhaling terug normaal was, en mijn lichaam heeft een paar dagen nodig gehad om te recupereren. Doe alles op je eigen tempo.
Reply
Bedankt voor je reactie, Dimitri.
Inderdaad, en steeds voldoende eten en drinken, van bij het begin van de training. Ook al gaat het op dat moment nog goed ?

Twee keer kreeg ik er mee te maken. Een eerste keer was heel in het begin dat ik fietste. Mooi weer, zonnetje scheen enz…. Ik sprong op de fiets met enkel een drinkbus van 500 ml (water) voor een korte rit. Wind in de rug en het liep lekker. Na een 35 km besloot ik langs dezelfde weg terug te rijden. Maar die wind van daarstraks was echt geen bondgenoot meer. Ik kreeg het met de minuut lastiger, kreeg nog nauwelijks de pedalen rond en op een 5-tal km van thuis moest ik afstappen. Op een bank lag ik compleet uitgeteld gedurende x-tijd. Ik had totaal geen besef meer van tijd of plaats. Na een tijd kwam ik weer wat bij en probeerde ik weer te gaan rijden. Dat lukte ook, maar het ging echt niet snel meer. Ik voelde mijn benen gewoon niet meer. Uiteindelijk ben ik wel thuis geraakt. Sindsdien vertrek ik ook niet meer zonder reepjes, een banaan, een gelletje.
De tweede keer was tijdens allereerste Cannibale van Sporta in 2012. Na 150 km, ondanks het feit dat ik voldoende gegeten en gedronken had, kreeg ik in de laatste klim naar de top van de Mont Ventoux een klop van de hamer. Zonder enige verwittiging vooraf raakte ik volledig de kracht in mijn benen kwijt. Ik heb daar een half uur langs de kant in de berm gezeten en wat gegeten en gedronken. Toen ik terug vertrok stond ik binnen de km terug te voet. Zelfde scenario. Ik heb toen alles opgepeuzeld en uitgedronken wat ik nog bij had en toen ging het iets beter. Gelukkig was er iets verder een ravitaillering en heb ik de reserves terug kunnen aanvullen. De aankomst heb ik toen bereikt, maar dit wil ik toch niet meer meemaken.

Bedankt voor je reactie, Patrick.
Dit zal voor vele sporters bekend in de oren klinken…

Stephanie, vorig jaar een eerste marathon gelopen in Porto. Aangezien ik toch een 2000km op de teller had toch een serieuze man met de hamer tegengekomen. Na (cliché!) ong 30km ging het niet meer, tempo naar beneden en gewoon hopen op aan te komen. toch op karakter een 3U35min kunnen klokken, maar wie weet wat er mogelijk was zonder die terugval. Reden: niet tijdig gegeten en gedronken. Dit jaar ga ik voor een gestructureerder plan, dwz om de 5km gellekes en drinken. Niets aan het toeval overlaten, dit is niet zomaar is een beetje lopen ! Hopelijk gaat dit mij helpen!
Reply

Hey! Ik krijg hier héél regelmatig mee te maken. Zelfs op trainingen waarbij de inspanning niet hoog ligt. Zo zelfs tijdens een ontspannen zondags ritje met de fiets. BAM, hongerklop 🙁 volledig leeg…
(Ik sport toch gemiddeld 3 keer per week, en doe regelmatig mee aan loopwedstrijden en 1/8 – 1/4 triatlons)
Moet ik dan mijn dagelijkse voeding aanpassen? Of gewoon sneller iets eten tijdens het sporten?
Reply
Dag Britt,
Dit kan er echt op wijzen dat je reeds met weinig reserves vertrekt, en zo al snel in de problemen komt.
Zorg er altijd voor dat je laatste hoofdmaaltijd voldoende koolhydraten bevat, en neem gerust nog een banaan of granenreep een uurtje voor je vertrekt.

Na jaren lopen, schakelde ik over naar de combinatie lopen en fietsen. Nog nooit een hongerklopke gehad tot ik fietste… De koek van een passerende fietsster leek plots goud en de kippen die ik zag deden mij alleen maar aan spiegeleieren en pannenkoeken denken… k ga zeker eens wat meer lezen over dit voorkomen want het is me al enkele keren overkomen….
Reply
Leuke reactie, Anneleen 🙂
Pas zeker deze tips eens toe, normaal gezien zal het je dan niet meer overkomen.