Leave a Comment:
18 comments

Voor lange sportinspanningen, zoals triatlon of de Marmotte heb ik goede ervaring met ORS bv Soparyx toe te voegen bij mijn water, de dag(en) ervoor en tijdens de wedstrijd (bij zeer warm weer). Dit naast mijn sportdrank.
Reply
Zeer wijs Kris! Het is soms wat zoeken naar welke ORS je het liefst hebt, al zijn ze in smaak en samenstelling de laatste jaren wel sterk verbeterd 🙂
Reply
Interessant om te lezen en te weten. Van het belang van extra zoutinname was ik niet op de hoogte. Heel blij met deze informatie.
THANKS!!
Reply
Dag Ingrid, zout is echt cruciaal, zeker ook voor rehydratatie na het sporten. Als je alleen water drinkt dan duurt het echt véél langer om je vochtreserves terug aan te vullen, omdat je lichaam het water moeilijk kan vasthouden zonder extra mineralen. ORS (oral rehydration salts) zijn hiervoor ook geschikt. Je kan deze vinden bij gespecialiseerde sportvoedingsmerken en ze worden verdeeld via de apotheek. ORS werd origineel gebruikt voor het behandelen van kinderen met diarree maar is dus ook uiterst geschikt voor (re)hydratatie van sporters.
Reply
beste,
ORS van Sportscontrol is ook een aanrader!
veel succes,
MVG, kristof
Reply

Dus, als ik het goed gelezen heb doe je ORS gewoon in water? Kan je dit ook bij je sportdrank voegen of is dit af te raden?
Reply
Dag Sabine, dit kan bij de twee. In een gewone sportdrank zitten niet zoveel mineralen, omdat de fabrikanten altijd de veilige middenweg zoeken. Mensen die heel weinig zweten of weinig mineralen verliezen zullen daarmee misschien genoeg hebben maar andere hebben zeker baat bij extra ORS, ook in de sportdrank. Dus de keuze tussen water en sportdrank maak je eerst obv de intensiteit en de duur van de inspanning en de keuze voor ORS obv het zweet- en mineraalverlies.
Reply
Onlangs toch geschrokken na een lange rit van 135 km. Ondanks 6 drinkbussen op de fiets moest ik na het fietsen nog 3 Ltr water bij drinken (gewichtsverlies*1.5). Dit bovenop de 2 ltr die ik dagelijks drink. Ik gebruik de mineraal tabletten van SIS. Is dit voldoende of moet je echt die ORS van de apotheek en eventueel extra zout gebruiken ?
Reply
Dag Danny,
voila, zo zie je maar dat meten = weten. Je moet idd je gewichtsverlies x 1,5 bijdrinken en in je voeding of drank voldoende zout voorzien om het vocht dat je opdrinkt niet gewoon weer uit te plassen. Zonder extra zoutinname hebben je nieren het dus moeilijk om je vocht vast te houden. De mineraaltabletten van SIS bevatten maar 0,3 g zout per tabletje, wat helemaal niet veel is. Je hebt natuurlijk ook een voorraad aan zout in je lichaam waardoor je niet alles wat je verlietst moet compenseren. Je moet geen ORS… gebruiken, maar dranken met ORS leveren wel een snellere opname van mineralen/zouten en dus voor een wat snellere rehydratatie. Je kan ook zoutrijke voedingsmiddelen eten zoals gezouten crackers, parmaham, extra zout uit het zoutvatje, V8 tomatensap, soep, gezouten koekjes… Je drank na de inspanning zou best 60 mmol/l natrium bevatten, dus in jouw geval 2 tabletjes SIS per liter. In deze grafiek zie je dat de rehydratatie na inspanning alleen optimaal is vanaf 150% bijdrinken van wat je verloren hebt, van een drank met extra mineralen:

was ooit één van de gelukkigen om de Ironman in Hawaii te volgen en om zelf enige inspanningen te doen in deze specifieke omstandigheden.
Daarom kan ik enkel beamen dat elke zin van de uiteenzetting méér dan klopt!!


dankjewel voor de info. ik ga er zeker bewuster mee om nu en loop niet meer het risico te denken dat alles wel in orde is, met deze richtlijnen is het gewoon in orde….
Reply

Normaliter neem ik een drinkbus mee van 750 cc, gevuld met slechts water (bij een temperatuur van 25 graden of hoger voeg ik een sachet ors of een mespuntje zout toe). Voordat ik fiets weeg ik mijzelf en dat doe ik ook na de fietstocht. Bij een tocht van 130 km kan het zijn dat de drinkbus niet volledig leeg is. Bij weging nadien ben ik geen of nauwelijks gewicht verloren, tenzij ik ors heb gebruikt, dan ben ik iets zwaarder, dat is tot aan de tweede dag na de inspanning, dan zit ik weer op het gewicht, op die dag lijkt het vocht ‘vrij’ te komen. Opgemerkt, de fietstocht wordt bij een gemiddelde snelheid van 24 km verreden. In de praktijk kom je dan aan pieken van ca. 27/28 km per uur, voor mij is dat een matige training. Snelheden vanaf 28 km en hoger zorgen voor meer vochtinname, maar niet significant. Bij zwaardere trainingen, bijvoorbeeld een uur trainen op Anaerobe Drempel (in mijn geval ca. 171 BPM) is de drinkbus van 750 cc zo goed als leeg. Na de inspannning geen last van negatieve lichaamsverschijnselen en de kleur van de urine is helder tot lichtgeel. Volgens de theorie zou ik te weinig drinken maar zo ervaar ik dat niet. Onlangs een klimclassic gedaan van 170 km, in totaal, uit voorzorg, 3 bidons met sportdrank leeggedronken gedurende de rit, een vierde kreeg ik niet weggedronken. Ook hier nadien geen negatieve lichaamsverschijnselen. Ik las dat de inname van vocht zeer sterk genetisch bepaald is, in mijn/ons geval sluit ik dat niet uit, 3 van de 8 gezinsleden drinken weinig (moeder, zus en ik).
Voor zover ik kan nagaan (57 jaar en veel gesport), is de lage vochtopname altijd zo geweest.

Dag Nick,
Het kan zeker dat je zo weinig vocht verliest. Blijf er vooral op letten dat je het verloren vocht alvast wel aanvult.
Dan lijkt dit me prima.
Groetjes,
Stephanie

Zeer nuttige info en de calculator laat toe om een persoonlijk hydratatieschema toe te passen, top!
Er wordt regelmatig gesproken over ‘extra mineralen en zout’, maar heb je hier ook enkele richtlijnen voor? Ik vergelijk regelmatig verschillende sportdrankmerken waarvan de dosissen toch sterk verschillend kunnen zijn.

Dag Elise, daar komen we in andere updates zeker op terug.
Groetjes,
Stephanie