Wat eten en drinken wanneer je minder dan twee uur tijd hebt tussen meerdere sportsessies? - Alles over sportvoeding

Wat eten en drinken wanneer je minder dan twee uur tijd hebt tussen meerdere sportsessies?

Nu en dan voeren de meeste sporters meerdere sportsessies op een dag uit, zoals een aflossingswedstrijd, een kampioenschap met series of gewoon verschillende trainingen. Om de verschillende sportsessies goed af te kunnen werken speelt het aanvullen van verloren vocht en energie natuurlijk een belangrijke rol. 

Hieronder bespreek ik kort enkele aandachtspunten en je vindt ook een tool om te simuleren wat en hoeveel je moet eten tussen verschillende sessies, wanneer er minder dan 2 uur tijd is tussen beide sessies. Heb je meer tijd, dan kan je terugvallen op de gangbare richtlijnen. Lees hiervoor zeker volgende artikels:

Wat eten en drinken wanneer ik minder dan 2 uur tijd heb tussen meerdere sportsessies?

Koolhydraten en vocht

De twee belangrijkste ingrediënten in de herstelfase zijn koolhydraten en vocht. Beide kunnen aangeleverd worden via drank of via vaste voeding in combinatie met water. Hoeveel je dient aan te vullen hangt af van hoeveel je verloren bent: 

  • Bij hoge temperaturen met een groot zweetverlies dien je de focus voornamelijk op vochtinname te leggen en kan je een groot deel van je koolhydraten via sportdrank op te nemen. Zo slaag je twee vliegen in één klap. Vul je vochtverlies zoveel mogelijk aan zonder je maag te overbelasten.
  • Wanneer je zweetverlies beperkt is dan speelt het aanvullen van de koolhydraten de voornaamste rol. Je kan dan ook zeker kiezen voor vaste voeding, energiegel... waarbij je dan water of sportdrank neemt.

Vergeet na de laatste inspanning natuurlijk je hersteldrank niet! Een recuperatiedrank is niet aangeraden tussen inspanningen die elkaar vrij snel opvolgen, omdat de vertering waarschijnlijk nog volop aan de gang is op het ogenblik dat je de volgende sessie dient te starten.
 
>> Meer informatie over recuperatiedranken vind je in dit artikel

Hou rekening met je maagdarmsysteem

Eten of drinken tussen twee sessies is dus een verstandige keuze. Natuurlijk dien je rekening te houden met de capaciteit van je maag- en darmen om wat je opneemt te verwerken. Teveel drinken en/of eten kan leiden tot gewichtstoename, maagdarmklachten, overgeven en andere ongemakken.

>> Meer informatie over het vermijden van maagdarmklachten tijdens het sporten vind je hier

Selectietool

Via onderstaande tool kan je aanduiden welk type inspanning je geleverd hebt om te weten te komen wat je best eet en drinkt in voorbereiding op de volgende inspanning. Zoals steeds is het best om te testen wat best werkt voor jou, op training of tijdens wedstrijden die niet zo belangrijk zijn.Nuttig?

Is dit artikel en de tool nuttig voor het optimaliseren van je sportprestaties? Of heb je anekdotes of vragen over sportinspanningen die elkaar snel opvolgen? Laat het ons weten in de comments onderaan.

About the Author Karolien Rector

Karolien Rector is een zeer ervaren sportvoedingsexperte die onder andere de sporters van KRC Genk (voetbal), de Red Panthers (hockey), Tennis-Vlaanderen en de Vlaamse Atletiekfederatie begeleidt. Meer info over Karolien vind je op www.karolienrector.be

follow me on:

Leave a Comment: