Skyr: lekker maar ook geschikt voor sporters? - Alles over sportvoeding

Skyr: lekker maar ook geschikt voor sporters?

Skyr, de naam zal bij weinigen een belletje doen rinkelen. Het is nochtans een product dat al eeuwen oud is, maar nu pas lijkt het aan zijn opmars te beginnen in ons land. Wat is het, én vooral, heeft een sporter er baat bij om het te gebruiken?

Skyr zei u?

Skyr wat it het en ok voor sporters?

Skyr dus. Skyr is een melkproduct dat zijn oorsprong kent in IJsland. Je kan de textuur het best vergelijken met die van een romige yoghurt. Naast zijn romige textuur voelt het in de mond ook als een echt vetbommetje wat het écht lekker maakt. Schijn bedriegt, want het vetgehalte van dit product bedraagt slechts 0,2 g.

Voedingswaarden van Skyr

Skyr bevat slechts 55kcal per 100g:

Voedingsstof

/100g

Vetten

  • waarvan verzadigde vetzuren

0,2 g

  • 0,1g

Koolhydraten

  • waarvan suikers

3,5g

  • 3,1g

Eiwitten

9,7g

Zout

0,15g

Past Skyr in een goed sportvoedingspatroon?

Ja! De voedingswaarde van dit product leent zich hier uitstekend toe:

  • Skyr bevat amper vetten en ook het koolhydraatgehalte ligt laag waardoor het relatief weinig kcal aanbrengt.
  • Het gehalte aan eiwitten is daarentegen wél hoog. Eén potje van 170g bevat 16,5g eiwitten. In vergelijking met andere melkproducten voor dezelfde hoeveelheid bevat de natuuryoghurt van Danone 7g eiwitten en de platte kaas van Vitalinea 12g eiwitten.  

Skyr is dus ideaal om het herstel te bevorderen na bijvoorbeeld een zware krachttraining. Het is ook een perfecte snack om in te nemen voor het slapen gaan zodat de spieren ook tijdens deze periode voorzien worden van bouwstoffen. 

Skyr is bovendien glutenvrij en geschikt voor vegetariërs.

Waar vind je Skyr?

Het product is ondertussen te vinden in de meeste supermarkten. De meeste merken bieden naast de natuurversie ook andere smaken aan zoals vanille en fruitsmaken. Ook bieden sommige merken een lactosevrije variant aan.

Heb jij Skyr al geprobeerd en wat zijn je ervaringen?
Laat het ons weten onderaan dit artikel!

About the Author Stephanie Scheirlynck

Stephanie is experte in sportvoeding en begeleidt topsporters in allerlei sportdisciplines, onder wie de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek)… Ze is ook de auteur van 6 sportkookboeken. Meer info over Stephanie via www.stephaniescheirlynck.be

follow me on:

Leave a Comment:

7 comments
Marc Doumen says

Is samen met Fage (Griekse Yoghourt) al sinds dag één mijn favoriet als “eiwitleverancier” na inspanningen en zeker als laatste tussendoortje voor het slapengaan!
Zo te eten of samen met wat fruit: idd een aanrader!

Reply
    allesoversportvoeding says

    Super, Marc! Bedankt voor je reactie.

    Reply
Jelle Vermaelen says

Idd een topproduct! Hier ook iets dat in men vast eetpatroon zit samen met griekse Yoghurt en sinds kort ook Kwark van Melkunie waarop “Proteïn” vermeld staat. Beetje vergelijkbaar! Goed om weten dat het zeker geen kwaad kan dit ‘s avonds nog te eten voor het slapengaan.

Reply
    allesoversportvoeding says

    Bedankt voor je reactie Jelle en doe zo voort!

    Reply
Diana says

Mijn favoriet zuivelproduct, mager en proteïnerijk! Zowel de yoghurt als de drink. Ik verwerk het ook in mijn havermoutwafels, je bekomt er een mooi en stevig beslag mee.

Reply
    allesoversportvoeding says

    Bedankt voor de tip, Diana!

    Reply
Martin Van Oostende says

Ja, gebruik ik tesamen met ‘greek yougurt’ heel vaak als tussendoortje of voor het slapen gaan. Ik doe er wel een grote soeplepel honing bij om het ook lekker te maken

Reply
Add Your Reply