Krijg je meer spieren als je veel eiwitten eet? - Alles over sportvoeding
Krijg je meer spieren als je meer eiwitten eet?

Krijg je meer spieren als je veel eiwitten eet?

De meeste sporters weten ondertussen dat het eten van voldoende eiwitten na een (kracht)training noodzakelijk is voor spierherstel en het opbouwen van extra spiermassa. De vraag die zich vervolgens stelt, luidt: zorgt het eten van meer eiwitten voor een beter herstel of meer aangroei van spieren?

Het antwoord is een heel duidelijke NEE: het lichaam kan slechts 20 à 25 gram eiwitten per keer opnemen. Enorme grote porties vlees of een overvloedige consumptie van eiwitshakes zijn dus niet nodig.

Volg volgende richtlijnen voor een optimaal resultaat:

  • neem vlak voor het sporten ongeveer 10 gram eiwitten in
  • neem na de training, binnen de 30 minuten 20-25 gram eiwitten in
  • vergeet de koolhydraten niet, je hebt ze nodig als brandstof (een tekort aan koolhydraten leidt tot het gebruik van eiwitten als brandstof)!

Wanneer je wilt bulken (meer spiermassa wilt kweken) zijn enorme hoeveelheden eiwitten niet nodig! Het is veel belangrijker om voldoende eiwitten in te nemen op het juiste ogenblik en om een goed evenwicht te vinden tussen de verschillende voedingsstoffen.

Bron: Antonio, J., Peacock, C. A., & Ellerbroek, A. (2014). The effects of consuming a protein diet on body composition in resistance trained individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11:19.

About the Author Stephanie Scheirlynck

Ik ben experte in sportvoeding en help sporters en topatleten in allerlei sportdisciplines om beter en comfortabeler te presteren. Ik werk o.a. met de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), RSC Anderlecht, Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek). Ik schreef ook al zes sportkookboeken.

follow me on:

Leave a Comment: