Reizen is voor vele sporters een belangrijk onderdeel van hun leven. Dit betekent dat je vaak te maken krijgt met vreemde voedingsgewoonten en ongebruikelijke voedingsmiddelen. Deze verandering van sportvoeding op reis zorgt nu en dan voor spijsverteringsproblemen en prestatieverlies.
Soms heb je geluk en wordt het voedsel op jouw sporteisen afgestemd door het hotel of de organisatie. Doorgaans is dit echter niet het geval en moet je als sporter zelf kunnen zorgen voor een toereikende, aangepaste sportvoeding op reis.
Volgende richtlijnen kunnen je hierbij helpen:
1
Plan vooruit en overleg
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Neem contact op met collega-sporters of coaches die reeds eerder de reisbestemming hebben bezocht. Contacteer de organisatie en vraag welke voorzieningen er aanwezig zijn in het hotel en in de omgeving.
Tracht zoveel mogelijk op voorhand de gewenste maaltijden te plannen en informeer in je hotel en op restaurant of ze rekening willen houden met jouw wensen. Vaak wil men in de keuken voor sporters zeker wat aanpassingen doen. Dit kan al heel wat ongewenste verassingen vermijden.
2
Eet en drink voldoende on the road
Als je lang onderweg bent naar je bestemming, vergeet dan zeker niet voldoende te eten en te drinken. In een vliegtuig verlies je extra vocht door de droge lucht en wijzigen je normale eetmomenten. Ook een verandering van tijdzone brengt een extra belasting met zich mee. Neem voldoende drank mee tijdens langere vluchten en vermijd alcoholische dranken. Deze werken vochtafdrijvend.
3
Neem eigen voedingsmiddelen mee
Het is nuttig om voedingsmiddelen mee te nemen naar locaties waar het niet mogelijk is om je favoriete voeding te verkrijgen. Hierdoor kan je dezelfde voedingsmiddelen en maaltijdroutine aanhouden zoals thuis.
Handige koolhydraatrijke voedingsmiddelen om mee te nemen op reis:
Ga je op stage? Dan vind je in dit artikel een heleboel richtlijnen over wat je best kan eten en drinken.
4
Hou rekening met je omgeving
Ook je voedingsbehoeftes kunnen aanzienlijk veranderen wanneer je op een vreemde locatie gaat sporten. Trainings- of wedstrijdbestemmingen zijn vaak op hoogte, in hoge temperaturen of onder een hoge luchtvochtigheidsgraad. Al deze factoren hebben een invloed op de voedingsbehoeftes, zoals een hoger koolhydraatverbruik en meer vochtverlies. Wat je eet en drinkt tijdens deze reizen moet natuurlijk deze verliezen compenseren.
Monitor zoveel mogelijk je vochtbalans (o.a. via de controle van je urine) en energieverbruik om tijdig tekorten te kunnen opvangen.
Monitor zoveel mogelijk je vochtbalans (o.a. via de controle van je urine) en energieverbruik om tijdig tekorten te kunnen opvangen.
5
Besteed veel aandacht aan voedingshygiëne
Iedereen kent wel verhalen van sporters die perfect voorbereid naar de wedstrijdlocatie afreisden om vervolgens erg ziek te worden door een bacterie of andere besmetting in de voeding.
Op reis ben je vaak afhankelijk van wat er geserveerd wordt in het vliegtuig, de trein, op hotel of restaurant. Informeer je uitvoerig over de voedingshygiëne ter plaatse vòòr je vertrekt. Zo moet het vooraf duidelijk zijn of je kraantjeswater kan drinken, moet koken of dat je flessenwater dient te gebruiken. Ben je niet zeker, gebruik dan steeds flessenwater, zelfs om je tanden mee te poetsen. Neem geen risico op dit vlak.
Ook te vermijden zijn:
Besteed natuurlijk ook aandacht aan de gebruikelijke maatregelen om maag- en darmklachten tijdens het sporten te voorkomen!
Wanneer diarree of braken toch voorkomen
Word je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ziek, volg dan deze richtlijnen:
Deel je ervaringen
Ik hoop dat deze richtlijnen je kunnen helpen om je sportvoeding op reis zo optimaal mogelijk in te vullen zodat je met een perfect maag- en darmstelsel kan genieten van je sport. Heb je vragen of bemerkingen of verhalen van hoe het mis liep met je voeding op reis, laat dan zeker een reactie onderaan dit artikel.