Sportvoeding voor jongeren: uithouding vs explosieve inspanningen

Is sportvoeding voor jongeren sterk verschillend tussen uithoudingssporten en explosieve sporten?

Is sportvoeding anders voor kinderen die lange inspanningen moeten leveren dan voor kinderen die kort en explosieve sporten beoefenen? In onderstaande video geeft sportvoedingsexperte Stephanie Scheirlynck meer uitleg.

Kijk naar het totale energieverbruik

Het is belangrijk om te kijken naar de totale energieverbruik van alle activiteiten die de jongere uitvoert op een trainings- en wedstrijddag. Zo kan het zijn dat een zwemmer (korte, explosieve inspanningen) misschien maar één minuut moet presteren tijdens zijn wedstrijd, maar dit meerdere keer op één dag, telkens vooraf gegaan door een opwarming en uitzwemmen.

Je moet dus eten en drinken om alle activiteiten van de juiste hoeveelheid vocht en energie te voorzien, en niet alleen kijken naar het type inspanning tijdens de wedstrijd zelf. Kijk dus steeds naar hoe lang, hoe intensief en welk type inspanning die je kind uitvoert. Zo zal een kind dat twee uur rustig gaat fietsen misschien minder energie verbruiken dan een loper die gedurende één uur moet opwarmen, duizend meter moet lopen en nadien nog uitloopt.


About the Author Stephanie Scheirlynck

Ik ben experte in sportvoeding en help sporters en topatleten in allerlei sportdisciplines om beter en comfortabeler te presteren. Ik werk o.a. met de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), RSC Anderlecht, Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek). Ik schreef ook al zes sportkookboeken.

follow me on:

Leave a Comment: