Welke brandstof tanken bij verschillende soorten inspanning? - Alles over sportvoeding

Welke brandstof tanken bij verschillende soorten inspanning?


Verschillende soorten inspanning vragen een verschillende voedingsstrategie. In deze video maken we de vergelijking tussen een fietser en een wagen om je te doen inzien hoe je dit best aanpakt op een rustdag, een rustige en intensieve trainingsdag, een wedstrijddag:

Een rustdag

Op een rustdag staat je wagen in de garage niets te doen. Je hebt geen nood aan brandstof en er is tijd voor een klein of groot onderhoud en voor recuperatie. Op vlak van voeding betekent dit dat je voldoende hebt met je gewone, dagdagelijkse voeding.


Een rustige training

Tijdens een rustige rit rijdt je wagen rustig rond, aan een constante snelheid. Je toerenteller blijft altijd constant en je energieverbruik is vrij laag, tenzij je een heel lange rit hebt gepland. Een geleidelijke aanvoer van brandstof is nodig, maar niets in grote hoeveelheden. Tijdens duurtrainingen langer dan anderhalf uur voorzie je wel best 30-60g koolhydraten per uur.


Intensieve training of intervals

Wanneer je gaat rijden in de heuvels of je doet intervals, dan varieert je snelheid constant. Een deel van de rit is aan een matig tempo, maar regelmatig schakel je in hogere versnelling en draait je toerenteller op volle kracht. Je rijdt sportief en je hebt dus een constante aanvoer van energie nodig, in grotere hoeveelheden, om niet met een lege tank te vallen. Wanneer je als sporter in hogere versnellingen schakelt, heb je vooral nood aan koolhydraten als brandstof. Je moet deze tijdig aanvullen via sportdrank en -voeding. 60 tot zelfs 90 gram koolhydraten per uur is ideaal.


Een wedstrijd

Tijdens een wedstrijd race je de pannen van het dak. Je zoekt regelmatig de limieten van je motor op en je aandachtsniveau moet top zijn. Alle versnellingen worden gebruikt en je toerenteller draait overuren. Je wil dus met een volle tank starten en constant bijtanken om niet in de problemen te komen. Hier zal je dus zeker 60-90g koolhydraten per uur moeten voorzien. Na de race moet je wagen afkoelen en onderhouden worden, zoniet zal de volgende rit niet optimaal kunnen verlopen. Een goede recuperatiedrank en aangepaste voeding is hier dus cruciaal.

Besluit

Verschillende soorten inspanning vereisen dus een verschillende aanvoer van energie om de kwaliteit van de inspanning te waarborgen. Je mag nog een Formule 1 motor hebben, als je niet de juiste voedingsstoffen tankt dan zal je niet alle versnellingen kunnen gebruiken. Je kan je voeding dus best aanpassen aan de training van de dag, maar koolhydraten blijven de brandstof naar keuze voor sporters die optimaal willen presteren.

About the Author Stephanie Scheirlynck

Ik ben experte in sportvoeding en help sporters en topatleten in allerlei sportdisciplines om beter en comfortabeler te presteren. Ik werk o.a. met de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), RSC Anderlecht, Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek). Ik schreef ook al zes sportkookboeken.

follow me on:

Leave a Comment:

12 comments
Sophie Janssen says

Super duidelijke uitleg, dankjewel. Sportieve groet Sophie

Reply
Bart Keppens says

Als doorwinterde sporter weet je dit min of meer, maar toch, af en toe ken je jezelf niet goed genoeg en fiets je toch in de val!!!

Reply
Isto says

Super leuk, nuttige informatie. Dank

Reply
Luc says

Wat met de dag na een wedstrijd of intensieve training? Kan me voorstellen dat je niet alles kan bijladen direct na de intensieve inspanning, zeker indien het later op de avond is. Is het dan niet aangewezen om de dag erna iets extra te nemen. Gezonde varianten welsiswaar. grt
Luc

Reply
  Stephanie Scheirlynck says

  Dag Luc,

  Ja, inderdaad. Je kijkt best altijd wat vooruit (welke training volgt er wanneer?) en ook naar de training die je zopas hebt gedaan.

  Groetjes,
  Stephanie

  Reply
Daisy Dejonghe says

Mooi materiaal Stephanie! Als dietisten is het belangrijk dat we deze boodschap blijven herhalen. Ik zelf zie ook ontzettend veel sporter veel te weinig energie ‘tanken’ tijdens intense of lange trainingen.

Reply
Robert Teunisse says

Dank voor info ! zeer nuttig

Reply
Add Your Reply