Leave a Comment:
34 comments

Zeer zeer interessant artikel, want er worden nog ongelofelijk veel fouten gemaakt. En dat merk ik als trainer. Bij veel recranten, competitiesporters merk ik steeds dat de bal verkeerd wordt geslagen. En dit bij verschillende duur discplines. Staan veel sporters niet stil bij de juiste voeding laat staan juiste vochtopname. Velen denken ook dat ze dit niet nodig hebben omdat ze maar recreant zijn. En eigenlijk is het voor iedereen hetzelfde in verbruik, of het nu een laag of hoog niveau is. Soms zeg ik tegen recrent marathonlopen jij hebt zelfs meer nodig dan topper omdat je gewoon langer onderweg bent.
Reply

Ik ben een ultra-trail- loopster en ik moet zeggen dat vocht (voornamelijk water) mét prik een ontzettend groot verschil maakt. Na 50-70km vraagt je lichaam gewoon naar prikwater!! Dus water zoals St-Yorre is helemaal top en heerlijk om te drinken tijdens maar ook vooral na de trainingen 🙂
Verder schijnt prikwater ook goed te zijn om de spierpijn zo lang mogelijk uit te stellen.. klopt dat ?

Mmm, spierpijn uitstellen via prikwater kan ik niet meteen beamen, maar leuk te horen dat jij je daar zo goed bij voelt tijdens je lange afstanden!
Reply
Zeer interessante Info.
Daar ik tijdens training het eerste uur nooit drink, sla ik ook meestal de eerste bevoorrading over tijdens een wedstrijd.
Ik ga dat nu niet meer doen.




Het is zeker een aanrader om te volgen. Maar is het interessant om voor je gaat sporten een sportdrank te drinken of beter gewoon water.
Reply
Dat hangt er vanaf Walter, maar als je voor sportdrank zou kiezen, drink je deze best pas wanneer je bijna van start gaat of >1u vooraf als je gevoelig bent voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Reply
Heel goede informatie aangezien ik naar oplossing zoek om zolang mogelijk mijn voeding en vloeistof op peil te houden om zolang mogelijk energie te kunnen opslaan.
Reply



In wedstrijd (>1,5h) tracht je ong. 70gr koolhydraten/uur te nemen (afh. gewicht). Dit kan gedaan worden door bv. iso drank (30gr) + gel (30gr), maar als ik het goed versta vanwege hogere concentratie koolhydraten gaan we hierdoor vocht minder snel opnemen? Zelfde zoals dranken met erg hoge concentraite koolhydraten die je in de winter neemt of voor de wedstrijd om op opladen. Of koolhydraten zijn belangrijker dan minder vochtopname tijdens wedstrijd? Uit ervaring weet ik dat ik veel vocht nodig heb, is het dan aan te raden om minder koolhydraten te nemen?
Reply
Dag Nik,
Als je meer vocht nodig hebt, kan je ook gewoon meer isotone sportdrank voorzien waardoor je op die manier ook je koolhydraten binnen krijgt.
Bijvoorbeeld 1l isotone sportdrank per uur, levert al 60-80g koolhydraten. Dit kan prima zo als jij veel vocht verliest via zweet.
Groetjes,
Stephanie

Ik drink alleen water of na 20/30 km cola. Water draag ik meestal bij me (lichaamstemperatuur) en vul ik regelmatig bij. Tijdens ultra’s eet ik zeer regelmatig hoofdzakelijk krentenbollen dik met jam of pindakaas, een handjevol donkere rozijnen of gebrande pinda’s. Na ca. 50 km meestal een blik vis en bonen (250 gr). Dit werkt bij mij prima.
Reply
Prima, Cees!
De lage intensiteit bij ultra lopen geeft je ook meer speling wat betreft eten en drinken, dan bij lopen aan hoge snelheid.

Ondanks ik al vele jaren sport(mtb) heb ik hier weeral wat opgestoken .Het zijn allemaal issues die ik als duursporter
zeker zal meenemen in mijn volgende trainingen of wedstrijden(hier betrap ik mezelf nog altijd te veel op fouten).
Hoe beter je je lichaam kent,hoe beter!! dank u Stephanie!!


Zeer interessant onderwerp.. Als ultraloper is het soms moeilijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Zeker als de checkpoints ver uit mekaar liggen. 3 liter is 3 kg bagage…
Reply
Dag Pieter,
De praktische kant is zeker vaak een uitdaging. Ook al houden organisaties er steeds vaker beter rekening mee, het blijft puzzelen bij ultra’s.

Zeer bevattelijke uitleg. Top. Vroeger had ik regelmatig maaglast na een lange (+3u) inspanning. Sinds ik de maaltijd voor de inspanning iets vroeger neem met meer koolhydraten en minder vetten heb ik minder problemen. Frequenter en meer drinken heeft daar blijkbaar ook bij geholpen. Daar ik niet graag stop tijdens lange ritten overweeg ik om deze zomer een Camelbag mee te nemen. Zijn daar bezwaren tegen?
Reply

Altijd blij om bij te leren! Sportdrank is maar nodig na het eerste uur sporten. Bij minder dan een uur sporten is water voldoende veronderstel ik.
Reply
Klopt, Katrien.
Je mag het ook voorzien bij <1u maar in principe heb je voldoende vocht en energie op voorraad, als je voeding vooraf goed was.

Ha Stephanie, Dank je wel. Goede en beknopte info. Met name de invloed van de hoeveelheid maaginhoud op de maaglediging was nieuw voor mij. Na 4uur+ heb ik behoefte aan wat vast voedsel omdat ik dan een hongergevoel krijg. Als ik het goed begrijp moet ik kleine hapjes nemen om de opname niet in de weg te zitten. Kun je die kleine hapjes (ter voorkoming van het hongergevoel) dan wel voor de rest van de duur volhouden of kun je dan net zo goed een volledige reep in 1 keer nuttigen?
Reply
Dag Jeroen,
Normaal gezien zal je hongergevoel hierdoor nooit heel groot zijn (op voorwaarde dat je met de kleine beetjes vaste voeding start van bij het begin), maar als jij een ultra sporter bent mag je gerust ook wel eens wat meer ineens eten als dit toch beter voor je zou werken.

Tijdens marathon dikwijls het probleem dat ik moet plassen tijdens de wedstrijd en zo kostbare tijd verloren gaat. Teken dat ik goed gehydrateerd ben, dat wel, maar ik zou dit willen vermijden. Teken dat ik teveel gehydrateerd ben :).Hoelang voor de wedstrijd zou jij aanraden op te stoppen met drinken?
Reply
Dag Nikki,
Als je moet plassen, betekent dit niet noodzakelijk dat je teveel gedronken hebt.
Ik zal hier binnenkort eens een update rond maken 🙂

Interessant, …, wat de vochtopname betreft had ik het goed voor, voor het opeten van energierepen, pakjes peperkoek tijdens een granfondo, training niet blijkbaar, …, ik heb de gewoonte die volledig op te eten wanneer ik daar de kans toe krijg (begin afdaling, rustiger tussenstuk, …)
Reply
Dag Martin,
Het hangt er een beetje vanaf. In moeilijke omstandigheden doe je het best zoals jij aangeeft, en als je de kans hebt om alles netjes te verdelen, dan is dat prima.

