Hoe ontbijten bij een vroege start van je wedstrijd of training? - Alles over sportvoeding

Hoe ontbijten bij een vroege start van je wedstrijd of training?

In deze video geef ik een antwoord op de vraag: wat als ik heel vroeg 's morgens moet sporten, moet ik dan midden in de nacht opstaan om te ontbijten?

Heel veel evenementen zoals marathons, triatlons en cyclosportieve tochten starten voor dag en dauw. De laatste hoofdmaaltijd neem je best drie à vier uur voor de start. Dit om je maag de kans te geven alles tijdig te verteren en beschikbaar te maken als energie. Praktisch zou dit echter betekenen dat je bijvoorbeeld al om 3 uur 's nachts aan de ontbijttafel zou moeten zitten? Voldoende rust is echter ook belangrijk! Om die reden zal je avondmaal de dag voordien een nog belangrijkere rol krijgen. Wanneer je immers genoeg koolhydraten tijdens deze maaltijd opneemt, dan heb je aan een kleiner ontbijt voldoende en mag de tijd tussen je laatste maaltijd en de start ingekort worden naar 1,5 tot 2 uur. Zo kan je dus wat langer slapen. Je ontbijt moet dan wel heel licht verteerbaar zijn: eet weinig vezels, eiwitten en vetten, zoals:

 • enkele witte boterhammen met confituur of honing
 • sandwiches met banaan
 • pannenkoeken met siroop
 • ...en vergeet natuurlijk ook niet om nog voldoende te drinken

Een goed eet- en rustschema kan er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

Zo zal je comfortabel en toch met voldoende energie aan de start staan. Veel succes!

Heb je zelf een bepaalde methode of strategie die voor jou werkt bij een vroege sportstart? 

Deel je ervaring met ons door hieronder een reactie achter te laten


About the Author Stephanie Scheirlynck

Stephanie is experte in sportvoeding en begeleidt topsporters in allerlei sportdisciplines, onder wie de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek)… Ze is ook de auteur van 6 sportkookboeken. Meer info over Stephanie via www.stephaniescheirlynck.be

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Kim says

Dag Stephanie, tijdens mijn marathontraining heb ik vaak last van een Rebound Glycemie als ik een vroege ochtendloop doe. Ik sta dan op om 5.00 om om 5.30 of 6.00 te gaan lopen. Op een lege maag lopen is voor mij niet weggelegd, ook omdat de trainingen vaak meer dan een uur duren, maar ik weet niet goed wat ik dan best kan eten in die korte tijd voor het lopen. Toch snelle suikers, of beter havermout/banaan/…?

Reply
  Stephanie Scheirlynck says

  Dag Kim,

  Je kan dan beter iets meenemen voor onderweg en eten tijdens de inspanning, ofwel 5 à 10min vooraf.
  Als je tussen 10 en 60min voor je training eet, kan die rebound hypo inderdaad voorkomen.

  Groetjes,
  Stephanie

  Reply
Add Your Reply