Hoeveel en welk soort vet heb ik nodig?

Hoeveel en welk soort vet heb ik nodig?

Vetten zijn, net als eiwitten en koolhydraten, voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. We hebben ze dagelijks nodig, zij het wel met mate. Onderstaande afbeelding levert je de basiskennis over de verschillende soorten vetten.

Wat denk jij als sporter van vetten?

Deel je mening met me onderaan dit artikel.


About the Author Stephanie Scheirlynck

Ik ben experte in sportvoeding en help sporters en topatleten in allerlei sportdisciplines om beter en comfortabeler te presteren. Ik werk o.a. met de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), RSC Anderlecht, Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek). Ik schreef ook al zes sportkookboeken.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Ivan Vandersmissen says

Heb vragen over koskosolie: is dit nu “gezond” of “ongezond” vet. Dit is me niet helemaal duidelijk en informatie hierover is vaak tegenstrijdig.

Reply
    Stephanie says

    Dag Ivan,

    Dat is een goede vraag. Momenteel loopt er veel onderzoek naar kokosvet.
    Kokos bestaat namelijk uit verzadigde vetzuren, dus zogenaamd ‘ongezond’ vet. Ze hebben echter een andere scheikundige structuur waardoor nu veel interesse is ontstaan naar eventuele positieve gezondheidseffecten van kokosvet. Voorlopig gaan we er vanuit dat kokosvet niet zo slecht is als oorspronkelijk werd beweerd, maar dat onverzadigde oliën toch nog de voorkeur krijgen dankzij hun bewezen gezondheidseffecten. Variëren blijft de boodschap. Indien er meer onderzoeksresultaten zijn, lees je het hier zeker.

    Reply
Add Your Reply