Hoe voorkom ik maagdarmklachten tijdens het sporten? - Alles over sportvoeding
Hoe voorkom ik maagdarmklachten tijdens het sporten?

Hoe voorkom ik maagdarmklachten tijdens het sporten?

Maagdarmklachten tijdens het sporten zijn erg lastig en kunnen een training of wedstrijd helemaal om zeep helpen. Zowat tachtig procent van alle sporters heeft er wel eens mee te kampen gehad en ook professionele atleten blijven er niet van gespaard. Wielerliefhebbers herinneren zich bijvoorbeeld nog zeker de beelden van de leider in de Giro d'Italia die in volle finale aan de kant moest door maagdarmklachten:   

Natuurlijk zijn niet alle maagdarmklachten zijn te voorspellen of te voorkomen. Je kan bijvoorbeeld altijd in contact komen met vervuild eten of water waardoor je spijsvertering in honderd bochten draait. Maar de volgende maatregelen kan je als sporter zeker wel nemen:

Vermijd vezels

Vezels komen veelvuldig voor in groenten, fruit, bruin brood... Het zijn essentiële, onverteerbare koolhydraten die nodig zijn voor een goede gezondheid van je spijsverteringsstelsel en je een vol gevoel geven. Maar wanneer je er te veel van eet kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, winderigheid, of als loper de zogenoemde ‘lopersdiarree’. Hierdoor moet je noodgedwongen tijdens een wedstrijd of training naar het toilet.

In de praktijk

 • Heb je een vezelrijke maaltijd gegeten, probeer je voornaamste trainingen dan te plannen nadat je naar het toilet bent geweest.
 • check
  Eet 1-2 dagen voor een wedstrijd of evenement enkel nog makkelijk verteerbare koolhydraten: wit brood, witte pasta, cornflakes in de plaats van vezelrijke volkoren graanproducten. Beperk tijdens deze dagen de consumptie van groenten (zeker rauwe groenten) & fruit.

Wees proactief

Heb je ook tijdens rustdagen wel eens last van je spijsvertering, dan kan dit een teken zijn van prikkelbare darmen, ook wel spastische darmen genoemd. Zeker in sporten waarbij de darmen veel schokken te verwerken krijgen (lopen, balsporten...) kunnen gevoelige darmen nog meer geïrriteerd geraken.

In de praktijk

 • Laat je darmen rusten door licht verteerbare voeding te nemen: laag in vet, suiker, vezels en alcohol.
 • check
  Start eventueel met een kuur van probiotica. Dit zijn mengculturen van lichaamseigen micro-organismen die de darmflora ondersteunen. In de darmen is er een constante strijd tussen “goede” en “slechte” bacteriën. Probiotica helpen om de darmwand gezond te houden en proberen zoveel mogelijk de schadelijke bacteriën te blokkeren die maag-darmproblemen kunnen veroorzaken.

Zorg voor een goede drinkstrategie

Wanneer je na een zware training last hebt van een verkrampte, borrelende maag, zou de oorzaak wel eens kunnen liggen bij je drinkpatroon. Als sporter kan je in de problemen geraken wanneer je teveel of juist te weinig drinkt.

In de praktijk

 • Hoeveel je moet drinken is afhankelijk van heel wat verschillende factoren zoals de temperatuur, duur inspanning, intensiteit… Lees hier meer over in dit artikel.
 • check
  Creëer een vaste drinkstrategie tijdens het sporten: drink bijvoorbeeld elke 15 minuten zo’n 3 à 4 slokjes (125 ml). Er zijn nog heel wat zaken waar je rekening mee kan houden om je drank optimaal op te nemen in je lichaam. Lees hier meer over in dit artikel.
 • Weeg jezelf voor en na de inspanning. Het verschil in gewicht mag niet te groot zijn en moet je tijdens het sporten proberen te compenseren.

Neem meer tijd voor de maaltijd

Als je tijdens het sporten last heb van pijn op de borst, kan het een teken zijn dat je jezelf overlaadt met te grote maaltijden. Deze kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Koolzuurhoudende frisdranken en kauwgom zijn andere potentiële boosdoeners: die zorgen ervoor dat er extra lucht in de maag komt wat kan leiden tot maagdarmproblemen zoals krampen en boeren.

In de praktijk

 • Laat meer tijd tussen je laatste maaltijd en je sportinspanning: eet je laatste grote maaltijd zo’n 3 à 4u voor de inspanning en overdrijf niet qua portiegrootte.
 • check
  Neem voldoende tijd voor je maaltijden: ga zitten aan tafel, eet rustige en kauw voldoende.
 • Vermijd zeker ook vette/zure en/of pikante gerechten!

Heb jij wel eens last van maag- of darmklachten tijdens het sporten en hoe ga je ermee om?

Deel je ervaringen met me door hieronder een reactie na te laten. Ook je straffe toiletverhalen... zijn welkom 🙂

Meer artikels om ongemakken te voorkomen of te genezen: 

About the Author Stephanie Scheirlynck

Ik ben experte in sportvoeding en help sporters en topatleten in allerlei sportdisciplines om beter en comfortabeler te presteren. Ik werk o.a. met de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), RSC Anderlecht, Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek). Ik schreef ook al zes sportkookboeken.

follow me on:

Leave a Comment:

2 comments
Bart says

Hallo, al enkele malen heb ik voor de start van een volledige extreme triathlon( niet qua afstand, wel qua klimmen en dus ook de duur) een immodium genomen. Al verscheidene malen kwam ik in de problemen qua voldoende te kunnen eten en drinken . Mijn omgeving ( niet iedereen!) raadde me ten stelligste af om preventief immodium te nemen gezien het de darmwerking stil legt. Na het lezen van enkele artikels van u wordt dit nogmaals bevestigd….

Reply
  Stephanie Scheirlynck says

  Dag Bart,
  Het probleem is dat je er dan geen zicht meer op hebt wat er nog wel en niet wordt opgenomen.
  Hopelijk vind je voor jezelf het goede schema waardoor je geen medicatie nodig hebt…

  Reply
Add Your Reply