Waarom moet je als sporter vaker plassen in koud weer?

Waarom moet je vaker plassen in koud weer?

Wanneer het kouder wordt, moet je meer plassen. Betekent dit dat je genoeg drinkt, bijvoorbeeld tijdens het sporten? Veel sporters denken van wel, maar dat is zeker niet altijd het geval, omdat het een heel ander, natuurlijk verschijnsel betreft. Hieronder leer je er meer over.

Meer bloed rond de kern

Je lichaam zal er alles aan doen om zijn kerntemperatuur constant te houden. Daarom zweten we als we warm krijgen en rillen we bij koude. De huid regelt immers voor een groot stuk de afgifte en opname van lichaamswarmte. Bij koude trekken de bloedvaten dan ook samen om de huid minder te doorbloeden om warmteverlies te beperken. Hierdoor krijg je een gevoel van koude vingers of tenen.

Lichte stijging van de bloeddruk

Door het samentrekken van de bloedvaten aan de rand van het lichaam (de huid, de ledematen) bevindt er zich meer bloed centraal in het lichaam, waardoor de bloeddruk stijgt (want er zit evenveel vocht als voorheen in het lichaam, maar op een kleinere oppervlakte).

Vochtafdrijving door de nieren

Deze bloeddrukstijging wordt opgemerkt door de nieren, die de bloeddruk regelen en deze zullen proberen te doen dalen. De nieren doen het volume aan vocht dus afnemen door vocht richting de blaas te filteren. Merk op dat dit proces niets te maken heeft met voldoende drinken of niet.

Prikkeling van sensoren in de blaas

Een gevulde blaas geeft het signaal dat je moet plassen. Het vocht in de blaas neemt bovendien geleidelijk de temperatuur van de rest van het lichaam aan, waardoor er weer wat warmte verloren gaat (wat dus niet wenselijk is in de koude). Je lichaam signaleert je dus om te plassen om je lichaamstemperatuur constant te houden en om de bloeddruk te normaliseren.

Vaker moeten plassen

Resultaat: vaker de nood voelen om te plassen, zelfs wanneer je niet zoveel drinkt en vaak niet in verhouding tot wat je gedronken hebt. Veel plassen in koud weer betekent dus zeker niet altijd dat je voldoende drinkt, zelfs niet wanneer je urine een doorzichtig, waterig uitzicht heeft (onthoud: je nieren filteren vocht uit het lichaam om de bloeddruk constant te houden). Merk ook op dat de tijdelijke stijging van de bloeddruk andere gevolgen heeft, zoals een plots lopende neus (ook doorzichtig vocht, anders dan ‘gewone’ snottebellen).

Ondervind je zelf ook de nood om heel vaak te plassen in koud weer en/of heb je manieren om hiermee om te gaan? Laat het weten door een reactie achter te laten onderaan deze pagina.

About the Author Stephanie Scheirlynck

Ik ben experte in sportvoeding en help sporters en topatleten in allerlei sportdisciplines om beter en comfortabeler te presteren. Ik werk o.a. met de wielrenners van Trek-Segafredo, Greg Van Avermaet (wielrennen), Wout Van Aert (veldrijden), RSC Anderlecht, Jolien D’hoore (baanwielrennen), Nafi Thiam (atletiek), Koen Naert (atletiek). Ik schreef ook al zes sportkookboeken.

follow me on:

Leave a Comment: